onsdag 13 januari 2016

Katten är lös


Idag har jag fortsatt att vara ledsen. Men inte bara det,utan även arg och väldigt besviken på mig själv. Hur kunde detta hända mig? Jag som alltid har skött min ekonomi! Jag har överanalyserat situationen minst tusen gånger. Men jag kommer inte till något vettigt svar förutom att jag måste ha varit dum i huvudet!

Min man är ännu mer ledsen och besviken på sig själv. Han hade dålig ekonomi, gjorde rätt för sig och slapp skuldfällan, bara för att hamna där igen! Detta måste vara knäckande!

Men det är viktigt att älta det här. Inte bara lyfta på axlarna och fortsätta framåt, utan verkligen överanalysera våra mönster för att se till att det aldrig mer händer! Aldrig mer! 

Det är lättare att inte analysera. Lättare att fly. Enklare att bara låta helvetesmyndigheten göra sin utmätning och  vara tysta. För så har vi gjort sista åren. Undvikit att prata om situationen. Gått omkring som två tysta mus i huset och fullständigt struntat i den farliga katten som springer omkring här hemma. När jag tänker på detta låter det helt sjukt!

Varför gör man så? Är det något genetiskt fel? Jag tänker på alla dessa lyxfällan fall som man konstant ser på tv. Jag vågade inte ens titta på programmet på slutet. Snacka om att kasta sten i glashus. Vad kunde vi säga? Vi var lika hemska vi om inte värre! I början kändes det tryggt att se att vi inte var ensamma. En klen tröst även om den var falsk. Hundratusentals svenskar är fast i "skuldfällan" eller amorterar inte på sina bolån. Och vi vet ju alla att bostadsbubblan kommer förr eller senare! Alla lånar, alla konsumerar. Det har blivit vardag i vårt land! 

Jag vet att jag inte är ensam....

Men det känns så. 

Stackars min fina brevlåda. Det med lyckliga huset. Vilka hemska brev du får. 

11 kommentarer:

 1. Självrannsakan är förstås bra, bara ni inte dömer er själva så hårt att ni inte orkar ta er ur situationen utan använder den till att åstadkomma förändringar som leder till en hållbar ekonomi.
  Att tiga för varandra är ingen lösning, ni måste förr eller senare ta det där jobbiga samtalet och försöka hitta en plan som bägge jobbar stenhårt på att följa. Jag tror inte att bara ena parten kan lösa ett gemensamt problem.

  Du har rätt i att du/ni inte är ensamma, även om känslan är sådan.
  Det verkar som du har kommit till insikt om att en förändring är nödvändig och det har verkligen inte alla lyckats med. Så det finns hopp! Jag håller tummarna och hoppas på att ni hittar fram till en bra lösning på er situation.

  Vänligen
  //Fattigbonddräng

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack så mycket för alla tummar. Du har helt rätt i att vi måste lösa det här gemensamt. Annars kommer det aldrig att gå!

   Radera
 2. Det här visar bara hur ekonomiskt sårbara vi är och att det kan hända vem som helst.

  Nu menar jag absolut inte dig startaommittilivet men jag tror att vi kommer att få höra om många vars ekonomi rasar som korthus efter den här lånefesten som pågått i många år nu. De flesta jag känner bor lite dyrare än vad de egentligen har råd med och skulle inte klara en räntehöjning, än mindre att förlora jobbet. Trots detta fortsätter en del att låna på huset för att åka till Thailand, byta bil eller renovera köket. Det blir låtsaspengar till slut. 100 000 kr känns som småpengar när de bakas in i lånet.

  Du har ett vettigt ekonomiskt tänk och jag håller tummarna för er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja våra bästa vänner har precis bakat in 75,000 kr på sitt huslån för att unna sig en drömresa. Igen! Dom åkte förra året också....nu får jag ont i magen för deras skull....men har inte vågat säga något! Tack för tummarna!

   Radera
 3. Ni kommer fixa detta!
  1. Börja prata med varandra!
  2. Se punkt 1!
  3. Gör en budget, papper och penna, excel, smartbudget, tink vad som helst, men gör det nu!
  4. Prata med de bolag ni är skyldiga pengar och försök få till en hållbar överrenskommelse.
  5. I bloggvärlden finns det massor av tips på hur man kapar kostnader, allt från att sänka matkostnader till prioriteringar vad gäller media.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. ja jag håller med dig. Vi har redan börjat prata massor, och det känns så bra! Som om elefanten i rummet börjar försvinna! Vi ska titta på budget. Varken jag eller min man har erfarenhet från budget, men det skall göras i helgen. Målet är ett dataprogram, men tills det blir det en enkel kassabok ala penna och papper=) Tack för pepp=)

  SvaraRadera
 5. Jag använder en app som heter Tink som jag verkligen kan rekommendera, speciellt om man inte är så van vid att skriva budget. Det ända du behöver göra är att koppla den med ditt bankkort och appen kommer därefter att kategorisera alla inköp av sig självt. Man kan också lägga in sparmål och egen budget.
  Mycket användbar och tidsbesparande app! Att själv fylla i ett excel ark kräver mycket tid och kan bli lite ångest fyllt såhär i starten.
  Stort lycka till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ska absolut titta på det. Är ingen excel mästare så bara det hade fått bli ett nytt projekt. Uppskattar omtanken=)

   Radera
  2. Kan inte annat än att hålla med miljonjakten, Tink är fantastiskt smidigt och man får snabbt en god överblick. Tror att till och med att den kan importera och sortera för ett par månader bak i tiden också, och detta kan vara bra för att identifiera beteendemönster som man vill bryta!

   Radera
 6. Jag tar mig friheten att länka till din blogg. Hoppas du ser det som något bra. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst din blogg i evigheter. Så jag ser det som något positivt. =) Tack! =)

   Radera