söndag 24 januari 2016

Halveringsleken och kraften i att förlåta sig själv

För att klara ut den här hemska röran , har jag infört en ny lek här hemma. Jag kallar den för halveringsleken! Den går ut på att alla våra kostnader måste halveras! Det låter kanske väldigt tufft eller nästintill orealistiskt, och det kanske det är, men jag har satt målet hårt för att känna av pressen att varje krona gör skillnad. Det gör att jag förhoppningsvis tänker till både en eller två gånger innan jag agerar eller handlar något.

En av de största utgiftsposterna i vår budget förutom våra lån, är faktiskt elen. Där har vi redan gjort ganska kraftiga nedskärningar i form av att dra ner på värmen, och det ganska rejält. Vi har sänkt vår innetemperatur med 5 grader! I dag när vintern gör en paus och vi faktiskt har några plusgrader, har jag valt att stänga av luftvärmepumpen och endast elda lite i braskaminen. Nu har vi ha 14-15 grader inomhus. Barnen märker inte av detta då de är ordentlig påklädda, men själv går jag omkring och småfryser lite titt som tätt.
 Det är otroligt hur glad en människa kan bli av att kunna stänga av en luftvärmepump! Känner konstigt nog en stark glädjekänsla, och, maken och jag tittar på varandra och undrar om vi har tappat förståndet lite. Vi springer titt som tätt och kikar på temperaturmätaren i köket och går omkring i ett slags lyckorus över att pumpen är tyst. Tystnad innebär sparade kronor!
Vi har  börjat med att släcka så fort vi lämnar ett rum och tv:n är inte på om vi inte sitter i soffan och faktiskt tittar på den. Förut var hela huset upptänt och både datorn och tv:n var ständigt på. Vi tänkte aldrig på detta, att allting kostar. Inget är gratis. Nu plötsligt är det som att det sker ständiga uppvaknanden i vår vardag och allting i hemmet har fått en prislapp. Allt från vatten och el till maten vi äter.

Maten är en annan stor utgiftspost. Efter våra lån hamnar den på plats nr 2. Här har vi stora pengar att tjäna. Hela veckan har jag ägnat mig åt att jämföra matpriser på produkter vi brukar köpa. Jag har tagit foton med mobilen för att sedan skriva upp hemma och jämföra vilken affär som är billigast, men även räknat in resväg och jämfört olika medlemskap. Jag har laddat ner appen matpriskollen, och det är en riktigt bra app!
 Jag har dock insett att vissa varumärken måste bytas ut mot billigare produkter. Ett exempel där vi direkt kommer att spara över 50% på är diskmaskinstabletterna. Vi har alltid använt finish eller YES, men upptäckte i veckan att Coops Xtra tabletter var riktigt bra.  Jag blev faktiskt glatt överraskad och det är ganska otroligt att prisskillnaden är så stor! Det får en att undra hur mycket mer man kan spara, och då målet är att halvera matkostnaden är jag beredd att prova och testa allting. Vissa matvaror säger vi tills vidare adjö till helt och hållet och ett sådant exempel är bröd. Vi har istället köpt knäckebröd sista tiden.  Lika gott, men mycket nyttigare och kostnaden minskar över 50%.  Jag har slutat att dricka mjölk till kaffet, och jag har även minskat kraftig ner på mitt kaffedrickande.
Jag ska sluta helt med att köpa kakor, kaffebröd, godis, läsk och allt annat onyttigt man proppar i sig titt som tätt. Istället ska jag passa på att baka lite fika bröd då och då, (bakningen gick ganska bra igår) och unna mig lite chips eller choklad på helgerna. Och där ska jag också prova på andra märken än Estrella eller OLW. Så den kommande tiden blir det till att prova mycket nytt och experimentera lite.
Jag har även köpt Ica basics blöjor till barnen, och, ärligt talat har jag inte märkt någon skillnad jämfört med pampers eller libero, förutom priset. Och det är nu på riktigt det går upp för mig hur mycket jag har slösat förut! Genom åren är det en astronomisk summa pengar! Och återigen får jag ont i magen. Eller jag vet inte om det riktigt är ont i magen eller en viss ångest eller vemod känsla, men jag känner mig dum och väldigt ledsen. Jag skäms helt enkelt och jag har insett att sista tiden dumförklarar jag mig själv en hel del och kallar mig själv för idiot titt som tätt. Och det med rätta, men ärligt talat börjar allt detta tära mer och mer på mig.  Jag har börjat ifrågasätta ifall det inte måste vara något fel på mig? Gör andra människor såhär? Andra kloka vuxna människor? Jag tror faktiskt inte det...På något sätt önskar jag, att jag kunde backa tiden och börja om. Utbilda mig ordentligt, och ta ansvarsfulla beslut i mitt liv, men t,om en idiot som jag fattar att det förflutna inte går att ändra på, och det bästa jag kan göra idag är att förlåta mig själv och försöka se framåt, men att förlåta sig själv känns omöjligt i dagsläget. Helt ärligt talat kan jag bara inte göra det! Jag har klurat på vad det skulle krävas för att göra det, och det enda svar som jag accepterar är att jag ställer allt till rätta igen. När jag har gjort det, då ska jag förlåta mig själv och se framåt, tills dess väljer jag att "vakta" mig själv noga och hårdanalysera mitt beteende och lära mig att ifrågasätta mina egna beslut. Jag antar att jag  är min egen största fiende.  Oavsett vad orsaken är till detta förfall, om det så är lathet eller bara ren och skär dumhet ska jag gå till botten med detta och hitta orsaken. Allt för att jag inte ska upprepa mina dumma misstag och förstöra livet för mig själv och min familj.Jag antar att skammen och smärtan i detta får bli min lärare för framtiden, och att jag nog måste sätta mig ner en stund och fundera på djupet vad för slags människa jag har varit, och vem jag vill bli i framtiden.

26 kommentarer:

 1. Vilken intressant blogg du skriver. Jag har en känsla av att din envishet kommer att hjälpa dig långt på traven! Precis som många andra hejar jag på dig. Med fortsatt kämparanda kommer du att kunna ta dig ur din situation och nå andra sidan med stolthet!

  Gällande chips så kan jag rekommendera Lidls egna märke. Deras saltade chips (kostar 9.90) och paprikachips är bannemej godare än OLW och Estrellas.

  Lycka till!
  Jag kommer följa din resa via bloggen och fortsätta att heja på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för fina ord! Ska testa Lidls chips! =)

   Radera
 2. Sjukdomsinsikt är mer än halva tillfrisknandet!

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant att följa din blogg och jag hoppas att fler i din situation kan hitta till din blogg för att bli inspirerade att ta tag i sin ekonomi och sina liv!

  Jag tycker verkligen att du skall sluta dumförklara dig, tror inte att du vinner nått på det alls! Tänk istället på nuet och vad du åstadkommit de senaste veckorna, du har insett ditt och din mans stora misstag men, och nu kommer det viktiga, du gör nått åt saken och för detta tycker jag att du skall vars mycket stolt över dig själv!!! Att kunna lära av sina misstag är en fantastiskt stark egenskap!


  Jag följer din blogg och hejjar på dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Ja, du har rätt, jag vinner ingenting på att fortsätta göra det. Men jag är bara så j*kla förbannad på mig själv. Det kanske lägger sig snart!

   Radera
 4. Den här amerikanska kvinnan har en riktigt bra blogg där hon skriver och beskriver hur hon och hennes familj klarar sig på mycket små pengar. Det mesta är inte applicerbart på Sverige men man kan bli väldigt inspirerad av henne http://theprudenthomemaker.com/

  Ett idé... Du skrev tidigare att ni har fler krediter/lån... Välj en av dem, den minsta, den med högst ränta, den ni helst vill bli av med. Bestäm er för att sälja av saker hemifrån via Tradera, Blocket, loppisar, Facebookgrupper etc för att täcka just den skulden. Tänk många bäckar små och för bok över varje framsteg. Känn efter, är det bäst för er att betala av tusenlapp för tusenlapp, en gång i veckan eller så fort ni får in en slant å gör sedan så. När vi väl är av med den första så har ni säkert blivit sporrade och ser nya möjligheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för båda tipsen Anna! I dag har vi faktiskt lagt upp räkningen på den minsta skulden vi har, och alla besparingar vi lyckas göra, ska vi extra amortera på den! Vi hoppas på det sättet tänka till innan vi gör något, för att fortare betala av den skulden! =)

   Radera
 5. Hejsan! Jag följer din resa med stort intresse. sparsamhet är mitt stora intresse. Du är nog inte alls ensam om att ha varit en slösa.det är nog många det.Vattenkokaren är min kompis när det gäller att spara el. Jag kokar alltid upp vattnet i den innan jag kokar nåt på spisen.Det gäller potatis ,ris,pasta m.m. Jag låter det koka upp sen stänger jag av spisen och låter det koka klart på eftervärmen. Lycka till från Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för tipset! Har aldrig tänkt på det! Du ser ännu ett suveränt tips på att spara el! Tack!

   Radera
  2. Vattenkokaren är ett bra hjälpmedel men om du har induktionshäll så skall du inte springa och köpa en vattenkokare!

   Radera
 6. Jag vill sälla mig till skaran och berömma en fantastisk blogg och drivkraft. Jag älskar idéen med halveringsleken! Så smart! Dessutom håller jag med om att du måste sluta racka ner på dig själv, det är det sista du behöver. Då var då och nu är nu.

  Precis som för er var matkostnaden vår dyraste post efter boendet. Det finns stora pengar att spara på att handla smart och planera sina måltider och vi lyckades halvera vår matkostnad. Det sjuka är att vi äter ungefär samma mat nu som vi gjorde innan! Men då åt vi vad vi var sugna på och inte vad som var "veckans klipp"i butiken. Vi varvar helt vanliga måltider med 2-3 snålmiddagar i veckan men som ändå är goda och omtyckta av alla i familjen. T ex gröt, hemlagad soppa (broccolisoppa är favoriten) eller pannkakor. Ibland serveras en buffé av rester och hopplock så att ingenting behöver kastas i onödan. Vi köper nästan ingenting till ordinarie pris utan allt är "fynd" och vi har minskat matsvinnet något enormt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det inger hopp. Jag hoppas verkligen att vi lyckas skära ner med 50%! Har storhandlat idag och det var en upplevelse i sig! =) Smart med snålmiddagar. Det ska vi införa nu! Tack!

   Radera
 7. Den här bloggen kommer att bli en succée-blogg. Med ditt språk och din enkla drivna text fångar du upp läsaren med hull och hår. Tror det här blir ett frö för tv, radio, diskussionsforum på nätet... ja, vad som helst.
  Förlåt dig själv och håll detta ditt nya ljus brinnande. Viken kraft du besitter :)
  GLAD ny snålvecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina fina ord. Blir helt tårögd! Snålvecka, ja det låter bra!
   Kram

   Radera
 8. Man kan aldrig ändra dåtid bara framtid....precis det du gör...
  jag bruka tänka ....om jag vill förändra något....så är nollpunkten från idag... inte var jag var för 1 år sedan....

  mycket intressant jämförelse med produkter....
  yes --coop extra .....
  det finns fler som köpte markandsreklamen....

  mvh JG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är kanske så jag måste tänka, att nollpunkten börjar idag. Jag hoppas verkligen den här ilskan släpper snart!

   Radera
 9. Sällar mig till hyllningskören. Förstår du vilket steg du har tagit! Det är förbjudet att slå på sig själv, när de tankarna kommer så be dem fara långt åt helvete. De har ingen rätt att störa dig. Matpriskollen läser jag som bibeln :-) det finns GROVA pengar att spara. Det som har varit får vara en lärdom, se nu bara framåt och hål blicken på målet de dagar det känns skitigt. Och halveringsleken är ju så sjukt smart! Jag ska fundera på var jag kan applicera den!
  Jag följer dig och håller på dig.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack=) Ska verkligen försöka vara snällare mot mig själv. =)

   Radera
  2. Matpriskollen är grym!
   Glöm inte "ät snart" hyllan bra mat som säljs med kraftig rabatt. Passa på att äta maten från ät snart hyllan samma dag eller lägg i frysen! Senaste halvåret har jag inte köpt köttfärs till mer än halva priset! Vissa butiker har speciella hyllor där denna maten samlas, andra sätter bara röda lappar på maten!

   Radera
 10. Tycker att du gör ett fantastiskt jobb! Klanka inte ner på tidigare livsstil utan se framåt och framförallt se nuet. Du har redan ändrat ditt tankesätt radikalt och är på god väg att ta dig ur skuldträsket. Jag kan tyvärr även försäkra dig om att det finns många andra vuxna människor som är eller har varit i liknande sits som dig. Du har till fördel att du ser vad som gått fel och du har många bra tankar om hur du ska ändra på saker. Är övertygad att det kommer att gå bra för dig/er och det ska bli spännande att följa med på resan.

  På chipsfronten så kan jag rekommendera Garants sourcream and onion, billigare än OLW och Estrella och godare (eller ganska lika OLWs i smaken).

  SvaraRadera
 11. Ett tips gällande diskmaskinstabletter. Om man köper tabletter som man kan dela på så testa. Disken blir ren på en halv oxå.
  Lycka till..

  SvaraRadera
 12. Fin blogg!

  Diskmaskinspulver är billigare - och man slipper dela tabletterna.

  SvaraRadera