måndag 8 februari 2016

Ransoneringshelg

När jag läser andra ekonomibloggar, så är det ganska uppenbart att många experimenterar med sin budget. Väldigt många drar hellre ner på vardagslyxen för att kunna spara till sitt mål,och alla verkar brottas med vart deras gräns går, speciellt de som har en partner eller familj. Jag avundas lite alla som är singlar och själv kan styra över sin ekonomi. Det är nog mycket lättare att vara hård mot sig själv då ingen annan behöver lida. I mitt fall måste jag hela tiden känna av med min make för att kunna balansera vart våra gränser går. Samtidigt måste vi ta hänsyn till två små barn som inte kan rå för den här soppan vi har hamnat i. I serien låna för livet inspirerades jag av familjernas förmåga att anpassa sig till de nya förutsättningarna. Det var även intressant att se att paren inte diskuterade sin ekonomi med varandra, och väldigt många hade helt olika syn på hur deras pengar skulle spenderas.
Jag vill tacka för tipset att se serien. Den gav mig väldigt mycket. Såpass mycket att jag började fundera om det fanns något mer vår familj kunde göra.

Därför beslöt maken och jag att experimentera lite över helgen. Vi ville se hur det skulle kännas om vi skulle sänka vår levnadsstandard ytterligare. Nu lever vi redan med existensminimum, men vi ville testa hur det skulle kännas att gå ner ytterligare ett steg. Denna utmaning fick bli veckans kortsiktiga mål.

Vi började med att stänga av luftvärmepumpen i fredags. Normalt har vi den avstängd på dagarna, men vi sätter alltid på den över natten, mest för barnens skull. Nu tog vi det beslutet att den skulle vara avstängd hela helgen, dygnet runt. Om det skulle kännas för kallt, skulle barnen få sova hos oss. Nu hade vi det ganska bra med vädret, då det var väldigt milt och solen sken hela helgen. På kvällen eldade vi i braskaminen vilket faktiskt räckte.
Vi beslöt oss för att stanna hemma hela helgen , mest för att inte spendera pengar på bensin. I fredags åt vi bara nudlar till både lunch och middag. Inte jätte skoj, men det var faktiskt helt okej. Dock kändes det lite konstigt, att börja en fredag på det sättet.  På lördags morgonen stekte vi pannkakor, och åt dessa både till brunch och middag. På söndagen åt vi brunch som bestod av falurågrut, stekta ägg och kaffe. Till middagen åt vi makaroner och fiskpinnar. Med andra ord skippade vi frukosten för att äta brunch, och sedan senare på eftermiddagen åt vi middag istället en timme tidigare än normalt.  Om vi vart för hungriga där emellan tog vi en kopp kaffe med en falurågrut macka.

Vi var väldigt noga med att inte använda el i onödan,och hade tv:n avstängd på dagen. Istället städade vi, och rensade här hemma.  Vi pratade även en hel del med varandra, och bara umgicks och hade kul utan tekniska prylar.  Vi använde ingen vatten i onödan och såg till att snåla in på allt som vi bara kunde tänka oss.  Resultatet var att det blev en väldigt trevlig helg. Mycket nog för att vi verkligen umgicks med varandra istället för våra tekniska prylar, men även äldsta barnet tyckte att det var kul med pannkakor hela lördagen. Maten annars var väl inte den bästa tänkbara, men vi höll oss någorlunda mätta, och ärligt talat skadar det inte om jag och maken drar ner lite på kalorierna. Vi har för övrigt börjat äta mindre portioner, och även om det var lite jobbigt dom första dagarna, så är det inget vi tänker på nu,och med tanke på den stundande sommaren, så är det ett enkelt sätt att nå strandformen.

Helgen gick mycket lättare än väntat. Jag tror att mycket hänger på ens attityd, och det är viktigt att man håller sig sysselsatt. Vi fick otroligt mycket gjort under helgen, och bara det kändes väldigt skönt och gjorde att man kände sig extra duktig.

Idag är det måndag, men vi har beslutat att hålla luftvärmepumpen avstängd tillsvidare, men så fort minusgraderna återvänder skall pumpen vara på nattetid.  Vi ska även sätta ut annonser i veckan efter rensandet,då vi hittade en hel del saker vi kan sälja.

Vi kommer definitivt att införa ransoneringshelger då och då. Eller iallafall ransoneringsdagar. För oavsett vad vi tycker om dessa, så är det uppenbart att man sparar en hel del.

Jag har mått lite bättre sista tiden, även om det stundtals känns väldigt jobbigt. Det som känns  bra är att maken och jag är väldigt samspelta och överens om det mesta rörande ekonomin. Vem trodde det i början?

Tänk om man kunde spara till en buffert. Vilken dröm!

35 kommentarer:

 1. Bra att det går bra och framåt för er... tänk bara på att gränsen mellan riktigt sparsam och dumsnål är hårfin. (inget illa ment, ta det absolut inte så) men var försiktiga med hur och på vad ni supersnålar, bli inte sjuka på kuppen.

  Å så ett matigt tips.

  1. Potatis!!! det finns ju hur många sätt som helst att tillaga och äta potatis och det är alltid billigare ur mättnads och näringssynvinkel än exempelvis pasta. (Har man pasta hemma ska den givetvis ätas upp, sånt som finns hemma är ju redan hemköpt). Jag vet inte om ni bor nära någon potatisbonde (de annonserar ibland i tidningen). Det blir bara ett inköpstillfälle istället för många dvs bara en omgång bensin till affären å dessutom så eliminerar det andra spontanköp och frestelser i matbutiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du nämner potatis Anna, vi har en bonde som brukar sälja potatis privat. Idag kom han och knackade på om vi ville köpa 10 Kg potatis för 79 kr. Vi tackade ja till detta. Potatis är gott. Tyvärr har man "glömt" bort det lite.
   Ja jag förstår vad du menar med dumsnål. Vi kände att helgen balanserade på gränsen...

   Radera
  2. Jaaaa, heja Potatis! ;) ... Kom nu på massor med goda och varierade potatisrecept å njuuuut.

   Jag antar att er familj äter kött... (jag gör det inte men sambon gör så) och ett himla enkelt recept på en potatismåltid är Bacon (jag äter stekt halloumi) och rösti/rårakor eller potatisplättar gjorda på gårdagens potatismos med hackad stekt lök och ett ägg i smeten. Har man några överblivna kokta grönsaker kan de också få åka i, ett par matskedar ris eller pasta funkar också att stoppa med. Jag brukar servera rårörda lingon (har i frysen sen i somras) till.

   Å Potatis å andra rotsaker i ugn, stekt (kokt) potatis, råstekt, potatissoppa, mos, ljummen eller kall potatissallad, bakad, Hasselbacks, kall kokt potatis på smörgås mmmm.... listan kan bli hur lång som helst.

   En överbliven kokt potatis eller en klick mos kan få åka med i brödbaket också.

   Å nu slapp ni ju till å med att köra och köpa potatis dvs göra av med bensin. :) Kanske kan ni få abonnera på potatissäckar som blir levererade med jämna mellanrum ;) . Kolla med bonden om han har lök eller morötter med ;)

   Radera
  3. Instämmer ät enkelt dvs få ingredienser tex dyra kryddor mm . Men ät nyttigt så ni inte blir sjuka . Potatis som ovan skrev nyttigare lägg till mycket morötter och basen är klar . Soppa värmer mer och angående pannkakor perfekt ägg är kraft mat . Smart tänk förövrigt. Lite som vi gjort en inköpsdag och fram till dess leka här är ditt kylskåp. Ett tipps handla på morgonen ofta sänkta varor då / Helena

   Radera
 2. Det är obegripligt att då kloka människor som du och din man, inte vaknade och kom till insikt innan det kom så långt som en löneindrivning.

  Det är ju en lång process innan?

  Hursomhelst är jag övertygad om att ni som par kommer att komma ur detta starkare än ni var innan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt tänkt exakt samma sak! Men det visar bara vilka onödigt dumma fördomar jag kan ha som tror att alla är som de värsta nötterna i Lyxfällan. Det är nyttigt för mig att se att det inte alls är så. Så många omständigheter som kan stjälpa en människa, även den klokaste.

   Radera
  2. Ja vi vaknade alldeles för sent. Jag tror att vi inte ville vakna.Ärligt talat blev jag rädd och handlingsförlamad när jag insåg faran. Men å andra sidan försökte vi göra en hel del för att inte hamna i den här sitsen, men inget hjälper om du inte har pengarna. Men jag har vaknat nu. Min man också. Ja jag hoppas att vi blir ett sånt där par som växer sig starka tillsammans. Hittills har det verkligen känts så. Jag hoppas innerligt att vi finner samma styrka hela vägen!

   Radera
 3. Kämpa på. Kan ni inte göra en tavla där ni prickar av varje dag eller månad där ni ser det minska tills ni blir skuldfria? Kör på med Tradera och Blocket. Börja med ett sparande redan nu 100kr per månad om ni har råd. Skickar styrkekram❤️Jenny

  SvaraRadera
 4. Min man hävdar bestämt att det faktum att jag har honom och barnen att ta hänsyn till (och hunden!) är det som håller mig borta från vansinnet. Att om inte de fanns så skulle jag vara så in i helsike självsnål att Burk-Curt framstått som en slösaktig Paris Hilton i jämförelse. Kan ligga något i det även om jag egentligen inte vill kännas vid det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha! Ja det är nog lätt att få storhetsvansinne på snålandet! Ger konstigt nog en enorm kick! =) Jag njuter när jag räknar varje sparad krona...låter sjukt, jag vet =)

   Radera
 5. Ja vi har en skuldlista som vi prickar av =) Det ger kraft!
  Tack Jenny!

  SvaraRadera
 6. Vill bara, i bästa välmening, ge er några tips gällande maten. Pasta och pannkakor är kanske inte det mest näringsriktiga ni kan stoppa i er om ni dessutom vill tänka på kalorierna. En god pastasås på röda linser, lök, en burk krossade tomater, oregano mm är ett bra till låg kostnad. Till det fungerar ris utmärkt. Det fungerar även att dryga ut till soppa. En potatis- och purjosoppa är också jättegott eller en rotfruktssoppa. Riktig mat håller er mätta längre och minskar också suget efter onyttigheter. Mjölmat innehåller mängder av tomma kalorier ;)

  Håller tummarna och tror på att ni kommer att fixa det galant. Ni är på god väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen. Du har alldeles rätt. Pannkakor är ingen bra mat. Soppor tycker vi är jätte gott. Normalt äter vi väldigt GI aktigt, men nu har det varit lite svårt med vår budget. Jag måste prova att göra en pastasås på röda linser! Låter gott! Tack!

   Radera
 7. Heja er! :D Bekymra er inte så mycket för maten som en del gör här, herregud en dag med pannkakor överlever både barn och vuxna på. Det finns en hets att alltid äta så himlans nyttigt för att inte bli "sjuk", jag skulle gärna vilja ha lite källor på vad exakt man skulle bli "sjuk" av innan den moralen förkunnas högt och lågt..!

  Det är kul att experimentera med mat tycker jag, man får prova sig fram vad som funkar. Det bästa är också att något så enkelt som nytt pålägg kan kännas oerhört lyxigt, det blir så mycket lättare att sätta guldkant på tillvaron med saker som innan var självklarheter :).

  Allt stöd till er och tack för all inspiration! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack =) Nu vart det pannkakor för vi hade mycket mjölk kvar, och för att det är äldsta barnets favvo mat. Och det är rackarns gott =)
   Ja jag märkte att bara göra äggmackor kändes lyxigt=) Bryta en gammal vana...

   Radera
 8. Appropå halveringsleken. När vi är hemma brukar vi skippa att spola om vi bara kissar, eller alltså att det spolas efter typ varannan kiss. Det går åt mycket onödigt vatten via toaletten..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Har provat att göra så hela dagen och det fungerar bra. Trodde att det skulle kännas lite äckligt, men det blev det inte! Många bäckar små! =)

   Radera
 9. Åh va duktiga ni är! Bra kämpat! Känner igen mig väl i er historia och känner verkligen med er! Men ni är stark och kommer att klara detta! Man kommer långt med positivt tänkande <3

  Önskar er en fortsatt fin vecka! =)
  Kram
  Sanna

  SvaraRadera
 10. Apropå det här med värme så har vi aldrig värmen på i sovrummet, utan fönstret på glänt året om. Ingen av oss, inte heller barnen, verkar ta någon skada av att det kan vara nedåt 12 grader på natten utan vi sover som små grisar hela gänget. En extra filt bara så går det fintfint när man vant sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi har runt tolv grader på natten. Har fungerat jätte bra. Och vad gott man sover! =)

   Radera
 11. Lite väl personligt kanske, men hur stor är er skuld? Hur länge räknar ni med att ha löneutmätning?
  ...och jag önskar er allt lycka till och stödkramar härifrån!! Önskar att jag kunde bjuda hem er på middag!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en hissnande summa. En riktig få ont i magen summa! Det är lite under 300 tkr. Usch känns så hemskt!
   Tack för ditt stöd!

   Radera
 12. Ibland är det bra att utmana sig själv och hitta nya vägar. Kämpa på!

  SvaraRadera
 13. heja er som gör allt ni kan! och tack för att du delar med dig. jag tror att varje liten handling och tanke räknas. ett tips är också att läsa lite olika miljö/ekoinriktade bloggar, där finns en hel del tips som också sänker kostnader. paris to go och zerowastehome är ngr av mina internationella favoriter. önskar dig en fin dag, Karin

  SvaraRadera
 14. Tack Karin. Det är ganska roligt men vårt miljötänk har verkligen vaknat till liv nu. Vi såg no impact man och den gav väldigt mycket. Tack för dina tips. Ska självklart titta på dessa.

  SvaraRadera
 15. WOW! Vilken handlingskraft som har vaknat hos er båda! Så imponerande!
  Tänkte vidare på detta med billig mat. Linser är ju jättebra och billigt och går att variera mycket, soppor, grytor, pastasås, lasange, bollar, biffar, röror och pålägg Stapelvara hos oss! Annars kanske kikärtor kan vara något? Torkade ärtor och kikärtor är ju jättebilligt och kan bli till massor med gott! Om inte annat till att dryga ut alla såser, soppor och grytor med. På mackan tycker jag det är perfekt med hommus och det blir betydligt billigare än ost för oss. Särskilt om man inte kan komma till freds med att köpa den billigaste billigaste osten pga smakar inget.
  På tal om ost har jag förstått att man kan lagra den själv i kylen om man vill ha mer smak men ändå köpa billigt. 6 månader tar det ju men om 6 månader kanske ni tackar er själva?
  Även - har ni funderat på att börja dumpstra? Eller känns det för extremt? Eventuellt går det ju lite mer bensin...

  SvaraRadera
 16. Hej igen!

  Jag kom på något igår kväll som jag tycker är ett himla bra litet lyxtips i vardagen. Visst kan man äta billigt från affären och klara sig mycket väl på det men ibland, för att inte få spunk kan man behöva något mer.

  Ni bor ju i hus så jag antar att ni har i alla fall någon trädgård. Jag vet inte om ni har grönsaksland å sådant sedan tidigare eller om ni har ork och lust att fixa med sådant. Men i alla fall... Tomater, egna tomatplantor ger massor av gooooda tomater, lite schyssta örter från trädgården är toppen och en rabarberplanta är heeeelt suverän att ha (paj, kräm, saft, chutney). Man behöver inte köpa några plantor eller dyra specialgrejer för att få till rätt mycket i sin trädgård. En planta av favoritörter från Matbutiken, plantera ut å den kommer att frodas å tomatfrön får ni från en helt vanlig tomat, skör en skiva, lägg fröna på en bit hushållspapper, torka och plantera därefter. En rabarberplanta är bara att efterlysa i bekantskapen, man delar bara av en bit från någons och petar i jorden.
  Man behöver ju inte vara självförsörjande på grönsaker men lite kan man enkelt och utan att det är alltför tidskrävande, odla själv.

  Å glöööööm inte allemansrätten. Egenplockad svamp är guld att plocka fram under vintern, samma med egen saft, sylt osv.

  Vet man ingen i närheten som delar med sig av gratis frukt etc. (någon som har för mycket i sin trädgård) så kan man kolla på fruktkartan.se

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Jag förstår att det känns svårt att lägga undan till en buffert just nu, men försök att ta för vana att lägga undan kanske 2-3% från lönekontot och 10-20% av det som kommer in från ev. försäljning, extrajobb mm. Nu när ni inte kan få kredit (åtminstone inte utan ockerräntor) är det extra viktigt att att ha en buffert.
  Jag har varit sååå nära att vara i er sits - håller tummarna för att ni ska komma ut starkare på den andra sidan!!!

  SvaraRadera
 19. Ja vi har funderat på detta SnabbeSara , men då får vi ha en liten kontantbuffert. Allt som finns på konton tror jag att KFM utmäter. Tack för pepp

  SvaraRadera
 20. Ja vi har funderat på detta SnabbeSara , men då får vi ha en liten kontantbuffert. Allt som finns på konton tror jag att KFM utmäter. Tack för pepp

  SvaraRadera