onsdag 3 februari 2016

Fattiga barn

Januari var den första månaden för vår familj med löneutmätning, och jag måste säga att det var en väldigt tung månad för vår familj. I början när vi fick beskedet, kändes allt nattsvart, och paniken var ett faktum!
Nu när Februari är här, känns det dock lite bättre. Paniken och den värsta chocken har lagt sig, men jag känner mig fortfarande rädd och orolig för framtiden. Mest rädd för, är jag över det faktum att om vi inte kan betala våra andra skulder, så finns det en stor risk att vi förlorar vårt hem och blir bostadslösa.
Hade det bara varit jag och min man, hade jag nog vid det här laget sålt huset och packat det lilla jag hade kunnat ta med mig, och försökt starta om mitt liv, men det är inte lika enkelt med två små blöjbarn.
Jag har redan ringt runt och kollat vad som händer om vi blir bostadslösa. Inga av kommunens bostadsbolag hyr ut till någon med betalningsanmärkningar. Det gör inte de privata bolagen heller. Socialkontoret sa att de kan inte erbjuda något boende åt oss, och när jag ifrågasatte hur detta kunde vara möjligt med tanke på de två små barnen, sa de bara att tiderna är annorlunda nu, och att deras resurser inte ens räcker till för alla nyanlända i vårt land. Jag påpekade att vi skulle klara av att betala för mat och hyra själva, att vi inte behövde någon ekonomisk hjälp, men detta gjorde ingen skillnad. Jag ringde även upp ett par blocket annonser, och de hade alla en sak gemensamt, de ville ha någon som hade referenser, eller kunde visa att de inte hade några betalningsanmärkningar.

Så det enda vi kan göra i nuläget är att fortsätta kämpa för att kunna behålla vårt hem. För våra barns skull finns det inga andra alternativ.

Hela den här situationen har fått mig att inse en sak, att vi bor i ett hus med el,vatten och ett tak över våra huvuden, men vi måste låtsas som om vi bodde i skogen, och se till att endast utnyttja dessa resurser när det är nödvändigt. Därav föddes iden till halveringsleken. För tyvärr är det så illa att vår hävningseffekt för att betala våra andra skulder blir ca hälften av det lilla förbehållsbeloppet som vi får behålla efter löneutmätningen.
Enkelt uträknat innebär detta att vi måste minst halvera alla våra utgifter och kostnader. Om kronofogden anser att vår elförbrukning snittar runt 2500 kr i månaden, får vi endast förbruka hälften av detta belopp, för den andra delen måste gå till skulderna. Lyckas vi med halveringsleken, då finns det en stor chans att vi kommer att klara detta och får behålla vårt hem!

Så hur gick den första månaden? Hur lyckades vi med halveringsleken? Rent ekonomiskt vet vi svaret först när den här månaden är slut. Då vet vi om maten jag storhandlade räckte hela månaden ut, och ännu har jag inte hunnit få elräkningen för Januari månad. Men det absolut viktigaste är att jag kunde betala alla våra andra skulder! Jippi! Lycka! Men jag får inte glömma bort att vi fick en liten extra inkomst från försäkringskassan som inte ingick i löneutmätningen. Det var mannens ersättning för några pappadagar under julen. Men jag hoppas att vi har lyckats dra ner på ytterligare kostnader innan den här månaden är slut....

Rent psykiskt har det varit jätte tungt. Jag är helt slut! Det har verkligen varit en berg och dalbana känslomässigt....Jag hoppas bara att dom här jobbiga känslorna försvinner, för i dagsläget mår jag allt annat än bra....
Men nog om det , det gäller att sluta älta och försöka se det positiva, hur litet det än är! Jag har gett mig själv ältningsförbud!

Rent fysiskt är det också en pärs! Jag fryser hela tiden! Och varje dag kommer jag på mig själv med att gå till fjärrkontrollen för att öka värmen på luftvärmepumpen! Det är då jag försöker tänka på det där lilla huset i skogen utan el! Det är min överlevnads strategi! Antingen lida nu och ändå ha tak över huvudet, eller flytta ut till skogen och börja tälta! I skrivandets stund har vi 12 grader här hemma. Mannen är på jobbet, och barnen sover påklädda med varma täcken och filtar. Jag springer titt som tätt och tittar till de små liven och känner på deras händer och huvuden för att kolla att de inte fryser. Så fort maken åker till jobbet och barnen ligger i sina varma sängar, stänger jag av luftvärmepumpen helt i några timmar. Med ens slås jag av tanken, att idag är mina barn en av de fattiga barnen i Sverige som vissa personer envist hävdar inte existerar. Det är en ganska hemsk känsla. För ingen som går utanför vårt hus på vår villagata skulle någonsin kunna tro att där bor en familj som lever under existensminimum. Men det gör vi......men jag tröstar mig själv med att fortfarande är mina barn mätta och har tak över huvudet....


24 kommentarer:

 1. Har ni kollat om ni har rätt till bostadsbidrag? Ni kommer att vänja er med att leva snålt skall du se,det blir en livsstil. Snart är våren här och då blir allt lättare (varmare)Så håll ut! Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. det får man inte när man bor i hus....tyvärr..

   Radera
  2. Hej igen.jag har vänner som bor i hus och får bostadsbidrag. Konstigt. Gunilla

   Radera
 2. Håller tummarna för dig att våren kommer tidigt iår, det är inte roligt att behöva frysa även om det är för den goda sakens skull. Kriga på! Med din inställning kommer ni klara detta galant :)
  "Difficult roads often lead to beautiful destinations"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja jag längtar verkligen efter en tidig vår i år...=)

   Radera
 3. Jag känner så för dig o skickar all styrka o positiv energi jag kan! Stor kram Karin

  SvaraRadera
 4. Det låter väldigt tufft har själv aldrig varit med om något liknande i det ekonomiska. Däremot ar vi väl alla varit ute och vandrat, gått eller cyklat och vädret har blivit sämre, det börjar regna och vinden vänder och kommer rakt i ansiktet. Då måste man påminna sig själv gång på gång att så länge man sätter den ena foten framför den andra så kommer man en liten bit närmare målet. Precis så tror jag att det är för er nu...?!

  Lycka till på resan och hoppas att vädret snart blir lite bättre och backen lite mindre brant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack =) Du har rätt, det känns som en tuff vandring just nu. Bra beskrivet! Typ K2 eller nåt =)

   Radera
 5. Du skriver på ett sådant fantastisk och ärligt sätt. Alla kort på bordet. Du engagerar oss läsarna och jag verkligen lider med dig. Detta med bostaden känns lite som moment 22. Med denna driftkraft du har, vet jag att ni kommer att klara detta galant.
  Finns det något ni skulle kunna sälja på tradera, loppis, blocket, facebook? Ni behöver inte berätta varför. Se det som en rensning hemma. Det är bara ett förslag. Jag har själv märkt att skiten för ena är diamant för den andre. Folk köper allt möjligt som du inte ser riktigt värdet på. Så utgå inte från att ingen skulle köpa detta, jodå. Någon kommer definitivt göra det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi håller på att rensa för fullt! Vad mycket man hittar att sälja. Alla dessa pengar går direkt till extra avbetalningar!
   Tack=)

   Radera
 6. De varmaste lyckönskningar! Ni verkar väldigt starka. En tröst är att barnen är små och förmodligen inte märker av detta. Hur fungerar det med föräldrapenning ( man har ju rätt att ta ut "lägstadagarna" på helger) går dessa pengar i så fall rakt till fogden också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt extra över förbehållsbeloppet går till fogden. Vilket jag konstigt nog är väldigt tacksam för! Då blir jag fri fortare! =) Jag är tacksam för att barnen inte förstår något ännu. Det ger mig tid att försöka lösa detta, så att mina barn slipper växa upp i fattigdom. Tack=)

   Radera
 7. Kämpa, kämpa, kämpa!!!
  Det är oerhört inspirerande att läsa om din fantastiska styrka! Och du skriver mycket medryckande, jag kan reda se hur du efter detta skriver en bok om din och din familjs kamp och med den accelererar mot ett liv utan ekonomiska bojjor likt Frivid42!

  Om du har rörligt elpris, har du kollat så att köper av den billigaste leverantören?

  Jag håller absolut med Mrs Lyckopeng, man kan sälja vad som helst, men slumpa inte bort det för billigt (som de tex tidigare gjorde i Lyxfällan).

  Har du sett "Spara för livet" av SVT, tror att det ligger på öppet arkiv(?) riktigt bra program om privatekonomi!

  Lycka till och tack för att du skriver, du är en stor inspiration!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Har inte sett programmet! Ska absolut kika på detta! Alla bloggar, alla program är välkomna=)

   Radera
  2. Hej! Serien heter "Låna för livet" och ligger på urplay.se Rekommenderas starkt! :)

   Radera
 8. Ni visar på styrka och kreativitet - halveringsleken, vilken superbra idé som ger positiva vibbar. Er resa är påbörjad, ta steg efter steg. :)

  SvaraRadera
 9. Vad ni kämpar! Jag tänkte på en sak som ni kanske i och för sig redan gjort, men ibland kan det fungera att ringa och prata med inkassobolagen etc. och försöka komma överens om avbetalningsplaner och liknande. Om inte annat kan de kanske tänka sig att vänta med att skicka fler skulder till kronofogden? Även om bara någon skuld kan hanteras så, så kan det ju hjälpa. De flesta företag vill visserligen ha sina pengar men inser också att om det blir utmätning ex. så kanske inte alla får betalt för sina skulder och ni visar ju verkligen att ni försöker betala. Det kan kanske i varje fall vara värt ett försök? Om inte någon som har erfarenhet av detta tycker något annat. Sedan skall kommunen (lagstadgat) ha budget- och skuldrådgivare som man kan boka möte med och som kan hjälpa till med skuldsanering men också den här typen av avbetalningsplaner etc., det är gratis och de har tystnadsplikt. Jag hittade information här http://www.konsumentverket.se/konsumentfragor--anmalan/konsumentfragor/budget--och-skuldradgivning/

  SvaraRadera
 10. Tack Susanna för dina råd! Vi har ringt runt till alla och de flesta har varit väldigt förstående. Tyvärr var det över 3 månaders väntetid till vår skuldrådgivare i kommunen. Först sa dom att det var en månads vänt tid. Sedan fick vi veta att vi kunde komma på slutet av mars!! Det ska dock bli intressant att höra vad hon eller han kan bistå med. Tack för dina tips och din omtanke=)

  SvaraRadera
 11. Tack för ärliga och bra inlägg.

  Jag känner med er i situation. Hur länge måste ni leva så här tajt?

  Ska jag vara ärlig så tänker jag samtidigt att det nog inte finns någon "fix" för er utan att det här är det ni måste gå igenom. Med den energi du verkar ha kommer ni hitta många lösningar och och även långa perioder i livet kommer till sitt slut.

  SvaraRadera
 12. Om inte mina skulder ökar så är jag klar med kronofogden i Juli månad detta år! Men då är även min föräldraledighet slut så jag måste fort hitta en inkomst. Mannens skulder är klara om ca 3 år. Så det gäller att härda ut, för det är som du säger, det finns ingen Quickfix. Jag hoppas att energin fortsätter, för vi har inte råd med några snedsteg.

  SvaraRadera
 13. Fy fasen vilken klump jag fick i magen av det här inlägget. Jag känner verkligen med er och vet precis hur det känns att dag ut och dag in gå med en oro i kroppen...

  Ni kommer att fixa det och komma ut starkare på andra sidan.

  Det är alltid som mörkast innan det ljusnar

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera