torsdag 4 februari 2016

Halveringsleken fortsätter

Halveringsleken är brutal, men en väldigt enkel och ärlig lek. I princip har jag insett att den kan överföras på allt jag gör här hemma.  Det vill säga allt som kostar pengar, och ärligt talat är det inte mycket i livet som är gratis.

Vi har lyckats halvera våra matkostnader, och jag hoppas innerligt att vi ska lyckas lika bra med elförbrukningen.  Idag har luftvärmepumpen varit avstängd hela dagen.  Trots detta har vi haft varmt inomhus, hela 15-16 grader.  Det har varit en fantastisk dag. Jag har inte frusit en enda gång! Sann lycka! Trots att inomhustemperaturen sjunker snabbt nu på kvällen, har jag beslutat mig för att inte sätta på luftvärmepumpen innan klockan 22,00 ikväll. Barnen ligger nerbäddade i sina varma sängar, så i princip är det bara jag som lider då maken är på jobbet. Det första jag brukar göra när jag vaknar på morgonen är att stänga av pumpen.  På det sättet vet jag att jag minst halverar värmekostnaden. Jag älskar dessa milda vinterdagar och hoppas innerligt att de fortsätter framöver.

Jag fortsätter att läsa bloggar om ekonomi och sparande, och jag har skippat tv tittandet helt, om det inte är någon inspirerande serie som rör ekonomi, sparande eller annat som ex serien Risking it all på TLC. Den handlar om tre familjer som har valt att hoppa av ekorrhjulet för att klara sig utan el och vatten. Genom att lämna samhället hoppas de på att hitta tillbaka till varandra.  Jag önskar att de kunde förklara lite bättre hur de tänkte rent ekonomiskt och hur de pysslar för att få ekonomin att gå runt i början, men utan tvekan gav serien mig ganska många nya idéer. Bland annat tänker jag på att jag behöver inte använda el och vatten i samma uträckning som förut, utan jag kan faktiskt hushålla och dra ner på våra resurser, och på detta sätt fortfarande lyckas behålla tryggheten med att ha tak över huvudet och rinnande vatten. Förut duschade jag varje dag. Det är inte ekonomiskt sunt med tanke på vår situation, därav har jag bara duschat varannan dag nu. Bara detta gör att det blir en direkt besparing på 50% gällande vatten, el till varmvattensberedaren, kostnader för schampo, balsam och tvål. Jag har även börjat med att bara använda hälften mängd av Schampo,tvål och tandkräm gentemot tidigare. Balsamet har jag skippat helt sista tiden. Jag kommer dock inte att stanna där, utan jag ska fortsätta att utmana mig själv genom att hitta billigare hygienartiklar. Så det blir en hel del experimenterande i framtiden.  Det kanske låter otroligt snålt, men som sagt varje krona räknas för vår familj. Vi måste nästan gå över till de extrema hållet för att lyckas med allting. Jag ser tyvärr ingen annan utväg. De nya "reglerna" gäller självklart för hela familjen. 

Det här nya tänket har jag med mig i bakhuvudet hela tiden. Jag har insett att om jag lyckas dra ner på en ovana, så spinner den positiva effekten över även på de andra utgiftsposterna. Allting hänger ihop. Min sista upptäckt är våra tvättvanor. Det normala är att jag tvättar en maskin om dagen. Barnen har en förmåga att smutsa ner det mesta, men jag har insett att vi kan inte hålla på så i längden om vi ska reda ut den här soppan. Åter tänker jag på huset i skogen. Det är min favorit metafor! Så nu har jag infört en tvättdag i veckan och då tvättas det max tre maskiner. Så det gäller att tänka till och planera. Normalt är jag lite av en pedant när det gäller städning, tvätt och byte av sängkläder, nästan så att det spinner över till det överdrivna hållet så det är en utmaning att byta till nya rutiner. Men jag försöker tänka positivt, tänka på fördelarna att när tvättmaskinen är tyst, då sparar jag el, vatten, tvättmedel och t.om textiliernas livslängd! 

Herregud, det är nästan så att jag börjar bli orolig om det är en alien som har tagit över min kropp! Jag vet knappt vem jag är längre! Hur är det möjligt att gå från en slösa till spara på så kort tid, och dessutom må ganska bra över det? Ja,jag måste nog sätta mig ner en stund och fundera på det, för allting sker i superfart nu....

31 kommentarer:

 1. Slutade använda rikskortet på lunchen? Tog med hemlagad mat. Slutade med det. Äter kvarg med musli till lunch, 99% av gångerna. Tråkigt? Nej, man vänjer sig läskigt snabbt när man bestämt sig. Just på maten finns det pengar att spara...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det är konstigt hur fort man vänjer sig. Idag har jag ätit ett nudelpaket till lunch. Och jag är nöjd med det=)

   Radera
 2. Testa att sälja tvn, då sparar ni in dyra kanaler plus tv-licens. Finns massa tv på kanal 5 play, svtplay osv gratis på dator också. Krävs bara internet. Tv-licens behövs inte för datorer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi har faktiskt funderat på detta. Vi har bara ettan, tvåan och fyran i dagsläget. Och dessa tittar vi aldrig på!

   Radera
  2. Fel. TV-licens ska faktiskt betalas för datorer - tro det eller ej. Sedan finns det ju en del mer eller mindre lända personer som struntar att i betala den, men det är ju annan historia.

   Radera
  3. Enligt en dom i högsta domstolen behöver man inte betala tv-avgift om man bara har dator.

   Radera
 3. Tänk på att du inte bara sparar för dej själv och din familj utan du blir helt plötsligt en väldigt miljömedveten människa också på köpet. Jag har varit sjuk i nästan 10 år och lever väldigt sparsamt sedan dess. Äter enbart vegetariskt och det finns en massa goda, nyttiga och billiga maträtter. Prova om du har lust och bli överraskad. Stort lycka till på din och familjens resa. /EJA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Jag äter väldigt lite kött. Äter oftast vegetariska biffar när mannen äter schnitzel osv. Har helt skippat korv och sådant. Men ska definitivt uppdatera receptbanken här hemma=)

   Radera
 4. Jag är så imponerad av er kreativitet och jag är övertygad att ni kommer att fixa det här! Vi talade här hemma om vad vi skulle gjort om vi hamnade i liknande situation och mycket är samma som det ni gör. En del av det som kom upp var ; dricka vatten eller lösviktste i.st.f kaffe, äta mer vitkålssallader och rotfrukter till maten nu på vintern, äta mer egenkokta linser och bönor, göra mer hemmagjorda saker ex flytande tvål. Jag bifogar en länk till en jättebra blogg som har jättebra tips. Tvålen har jag gjort och den blev jättebra till en bråkdel av priset. Jag köpte tvålflingor hos "bodystore.se" (sorry för reklamen).

  http://ihearteco.net/?p=2803

  Lycka till med allt och tack för att du så frikostigt delar med dig av er livssituation. Jag tror det hjälper många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för fina ord och länken till bloggen. =) Ska definitivt kika på detta. Många bäckar små...

   Radera
 5. Tack för ett bra inlägg. Jag vill gärna fortsätta läsa om er resa och lägger till dig på min blogglista!
  Att duscha varje dag är väldigt onödigt. Hälsosamt för huden, särskilt nu på vintern, att få vila någon dag. Gällande smutsiga kläder: Klassisk handtvätt av enstaka fläckar är inte att underskatta! Funkar bra med barnkläder, så länge det inte är köttfärsås från krage till mage :) Mina egna kläder vädrar jag. De doftar jättegott efter och jag kan lätt använda dem 4-5 gånger utan tvätt. Vill också tipsa om ett inlägg gällande engångsprodukter som man kan strunta i, som kanske kan vara intressant i sammanhanget:
  http://ettfattigtlandskap.com/2015/07/29/fyra-engangsprodukter-att-skippa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja jag har också börjat vädra kläderna, och hittills har det fungerat kanon! Den här veckan har jag inte skapat någon tvätt förutom strumpor och underkläder! Läste ditt blogginlägg. Tack för tipsen!

   Radera
 6. Vi har ju gjort det i förebyggande men vi har nog kört "halveringsleken" en hel del utan att tänka på det. Det är ett sätt att tänka kring att effektivt använda alla resurser. Laga mat på fina men billiga råvaror, fläskkött, rotfrukter, bönor, konserverade tomater är alla bra och billiga. Att öka mängden av det billiga på bekostnad av det dyra (till exempel minska mängden kött utan att helt avstå) har funkat superbra för oss. Vi flyttar snart till ett hälften så stort hus som det vi har idag. Vår bil är inköpt för att den tar lite bränsle och vi kör den dessutom etc etc. Vi köper storpack av schampo och balsam och häller sedan över i pumpflaskor för att få rätt dosering. Alla handtvål är av gammal hård typ...räcker längre och kostar mindre. Det finns så många ideér och många av dem sänker inte livskvalitets ett dyft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var övertygad om i början att vår livskvalitet skulle sänkas, men jag har upptäckt att det har blivit tvärtom. För varje medvetet val jag gör känner jag mig bättre och klokare. Och miljövänligare också=)
   Smart att flytta till mindre. För ett halvår sen ville jag ha större. Nu när jag fryser önskar jag att vi bodde i ett mindre hus=)

   Radera
 7. Förstår att du har det svårt, men jag är övertygad om att du (ni) kommer att klara av det! Hade jag varit er granne hade jag bjudit in er på lite värme och mat. Har du kunnat prata om detta med en nära vän eller släkting eller är det helt uteslutet? Att erkänna sina misstag och med handling visa att du reder ut situationen - respekt! Det kan en riktig vän hantera och hjälpa och stötta dig på vägen. Kärleken till barnen och från barnen är gratis - njut av de små liven och det är skönt att de är så pass små än så du inte behöver förklara läget för en tonåring. Kämpa på! Kram kram /Lily

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Hade varit så trevligt med en fika stund! Bara att få prata med någon, hade varit otroligt skönt! Jag har inte vågat berätta något ännu! Mest för att jag vill inte göra mina föräldrar besvikna. Jag är för stolt! Tack =)

   Radera
 8. Jag lade upp ett blogginlägg och länkade till din blogg, hoppas att det är ok!

  SvaraRadera
 9. Så inspirerande att läsa din blogg! Jag önskar er all lycka och håller tummarna för att ni reder ut detta på bästa sätt! Ett spartips jag inte sett någon lämna ännu är ECO-potting, dvs potträning för bebisar. Du kan spara en hel del blöjor på denna metod, och blöjor kostar ju....! I korta drag innebär det att barnet sätts en liten stund på pottan efter varje måltid. Ofta innebär mat in också att det behöver komma ut i andra änden. Kan man fånga upp detta i pottan så spar man blöjor. Finns mycket att läsa om det om man söker på nätet. Lycka till! Mvh Madelene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset Madelene. Det här skall införas direkt imorgon! Tack!

   Radera
 10. Var inte så hård mot dig själv. Det hörs på ditt sätt att berätta att du inte är nån idiot. Ni kommer att klara det här och på andra sidan kanske det blir ett mycket bättre liv. Fortsätt skriva! Styrkekram! Gunilla

  SvaraRadera
 11. Två riktigt bra sparknep: 1. Vädra textilier! De behöver inte tvättas alls lika ofta. Gratis!

  2. Angående håret, googla på water only. Man behöver faktiskt ingenting för att tvätta håret!

  Lycka till!

  SvaraRadera
 12. Tack! Har funderat på detta. Är lite av en trend idag att strunta i schampo. Har dock jätte långt hår. Saknar redan balsamet, blir lite trassligt, men man vänjer sig fort.
  Tack=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör tvärtom, struntar i schampoo och använder bara balsam. Ibland bara vatten och struntar i balsam också. Jag har lockigt hår som blir väldigt frizzigt om jag tvättar det för ofta. Kör med schampo 1 gång/vecka. Mvh Madelene

   Radera
 13. Att föreställa sig en majoritet som levde som ni. Det skulle förmodligen leda till en bättre värld på alla vis. Mitt i all er kaos som jag förstår måste vara fruktansvärt tärande på er, inspirerar du! Jag tycker att ni är fantastiska! Stor kram, Malin

  SvaraRadera
 14. Jag kör på halvering på ätandet. TACK vare dig :) TACK! Kram fr sö Dalsland.

  SvaraRadera
 15. Heja heja! Vilken underbart öppen, ärlig och inspirerande blogg! Jag har experimenterat hej vilt med allt i flera år nu, och vad som började med uteblivet CSN (hade hyreskostnaden + 900 kr bostadsbidrag att leva på) har nu blivit en livsstil som jag inte vill ändra på. Målet då var att leva på bostadsbidraget, nu är det miljövänlighet, skräpfrihet och ekonomiskt oberoende. Frågan är om jag hade fått uppleva den resan med tillhörande personlig utveckling om jag inte först hade tvingats (självförvållat) till det.

  Mitt bästa tips är att vända på varje sten, varenda utgift och krona, minsta lilla tvålbit och plastpåse. Min förvåning var total när jag lyckades halvera min matkostnad OCH byta till 100% ekologiskt, samtidigt! För att inte tala om de radikala förändringarna i badrumsskåpet. Att minimera engångs- och förbrukningsprodukter kan vara extremt tacksamt beroende på vad man är van vid i dagsläget.

  Du kanske redan har hittat Zero Waste Home, Frugalwoods och Mr Money Mustache utöver alla fina svenska spar-/miljöbloggar, om inte så finns det många guldklimpar att hämta :)

  All lycka, ni fixar det här galant!!

  SvaraRadera