tisdag 16 februari 2016

Barnen dras in i halveringsleken

När jag fick besked om löneutmätningen lovade jag mig själv att barnen inte skulle bli lidande på grund av detta. Jag fick extra beskyddarinstinkter gentemot de små liven, och kände mig oerhört sorgsen och ledsen för deras skull. Oron har alltid handlat mest om barnen och deras välbefinnande. Om det bara var jag och maken, skulle jag inte bekymra mig så mycket. Då kan man alltid sova hos olika kompisar, förlita sig på skumma andra hands kontrakt eller sova i bilen. Jag skulle stänga dörren till vårt älskade hem, sätta mig i bilen och tillfälligt flytta tillbaka till Stockholm för att ta alla möjliga jobb, och jobba tills jag stupade,för att fort hantera den här soppan jag har hamnat i, men nu är det inte så. Jag har mina två små vackra lintottar här hemma och livet kretsar kring deras välbefinnande och lycka, för det är så enkelt för mig, när barnen mår bra,då mår jag bra. 

Första instinkten när jag införde halveringsleken var att utesluta barnen. Jag ville inte att något skulle förändras för deras del, och jag var övertygad om att, om barnen hade det bra, skulle det här hela inte kännas så svårt. Nu har jag totalt ändrat mig gällande detta. Jag har insett att barnen måste ingå, då många av hushållets höga kostnader gäller just barnen.  Blöjor, välling, ersättning och barnmat kostar en hel del, och då har jag inte ens nämnt kläder, bilbarnstolar och försäkringar.

Från att ha köpt libero och pampers  blöjor, har jag nu istället köpt Ica basics blöjor. Döm om min förvåning när jag insåg att dessa är lika bra! Jag har även börjat med potträning för den äldste och vi gör framsteg. Jag har helt skippat den dyra burkmaten, och gör nu all barnmat själv. Helt otroligt hur mycket pengar man sparar på detta.  Den äldste brukar vakna mitt i natten för att dricka ytterligare en flaska välling. Jag har halverat denna mängd, och tanken är att nattvällingen ska elimineras helt inom kort. Jag vet att allting är en process och därför gör jag små små knappt kännbara förändringar.

Jag har även sagt upp barnens försäkringar. Detta mycket motvilligt, men kronofogden anser att detta är en helt onödig kostnad, då sjukvård och medicin är gratis för barn i vårt land. Och detta är jag mycket tacksam för! Jag har en väninna i USA och deras ekonomi går på knäna varje gång barnen är sjuka. Minstingen har bland annat astma och det är en katastrof för familjens ekonomi. Det måste vara en hemsk känsla! Jag kan nog inte ens föreställa mig detta.  Samtidigt kan jag inte skaka av mig oron över det faktum att barnen inte har något extra skydd, eller vi någon extra inkomst om barnen blir sjuka under en lång period i livet. Men vi har inget större val....hellre ser jag till att barnen har tak över huvudet, en varm säng att sova i och mat i magen.

Jag har även infört total köpstopp gällande deras kläder, leksaker och nöjen. Jag har alltid varit väldigt mån om deras kläder, men nu svalde jag min stolthet och frågade min svägerska om de hade gamla barnkläder de inte behövde. Några dagar senare rensade hon hemma och gav glatt bort alla barnens gamla, men väldigt fina kläder. Hon ville inte ha en enda krona för besväret, utan var mest glad över att bli av med allt. Hon frågade om jag ville ha mer, och jag tackade glatt ja. Hon ställde inga frågor om varför, utan tyckte mest att det var toppen att kläderna kom till användning. I helgen fick vi en stor IKEA kasse med en massa roliga och "nya" leksaker och det var väldigt uppskattat här hemma. Jag har alltid varit väldigt anti mot allt gammalt och begagnat, men på sista tiden har jag börjat ändra uppfattning även om detta. Sen hjälper det säkert till när jag vet vart kläderna och leksakerna kommer ifrån...men jag ser denna utveckling som något positivt och hoppas att det här nya tankesättet smittar av sig även på andra aspekter i mitt och vårt familjs liv. 

Vi kommer inte att köpa några födelsedagspresenter eller julklappar i år varken till barnen eller någon annan vuxen. Vi skippar alla besök på simhallen och lekland. Allt för att kunna behålla vårt hem, och för att kunna ta oss ur den här skuldfällan fortast möjligt. 

Samtidigt som allt det här tär på en, så är jag så oerhört tacksam över att jag har de små liven i mitt liv. Tacksam över att kärleken är gratis i vår familj,och tacksam över att barnen tycker att så fort vi kliver ut utanför dörren, är vi ute på vift,och på väg mot ett nytt äventyr i den stora vida världen. Barn är väldigt enkla så i den här åldern.....det räcker med kärlek och en skogspromenad för den äldste lintotten....men jag vet att klockan tickar, för såhär enkelt är det bara en kort tid i deras liv....

35 kommentarer:

 1. De är så små så de förstår nog ändå inte och det låter som om de har det väldigt bra trots allt! Det är ju inte direkt några uppoffringar för dem kanske tom en vinst att skippa burkmat

  SvaraRadera
 2. Tack för inlägget! Det hjälpte mig att förstå lite bättre.

  Det är lite en annan värld för mig som i princip alltid levt på motsvarande existens minimum även när barnen var små men då frivillig den mesta tiden.

  Det är nog oerhört mycket enklare när det är ett fritt val?

  Dom senaste 10 åren har jag väl tagit ut svängarna mer innan jag avslutade mitt arbetsliv.

  Ser dock på mina barn med mycket bra inkomster, lever ändå på nivå med existens minimum.

  Tror att 95% av mina barnbarns kläder och leksaker är arv eller köpt begagnade.

  SvaraRadera
 3. ja jag tror att det är mycket enklare när det är ett fritt val. Man slipper rädslan och skräcken över att bli hemlös. Sen är det en stor omställning rent psykiskt. Att sluta konsumera plötslig påverkar psyket mer än man tror. Man kan inte fortsätta på samma sätt heller med det sociala livet, med vänner och utefika som många mammor gör. Värst är nog att inte ha någon trygghet alls....är livrädd varje gång det knackar på dörren....=(
  Vad skönt med så smarta barn. Du har all orsak att vara stolt=)

  SvaraRadera
 4. anmäl dig till att fylla i marknadsundersökningar på nätet. Du kan tjäna ihop till presentkort på t.ex Åhléns - en möjlighet att skaffa julklappar/födelsedagspresenter/värdinnegåvor...
  Bloggen "skippa nudlarna" har massor av tips på billig näringsrik mat.
  Heja Er - håller tummarna för att det ska gå vägen. Se till att hålla en god kontakt med Kronofogden. Min erfarenhet är att om man visar en stark vilja att göra rätt för sig, så hjälper de till där de kan.
  Med vänlig hälsning, Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sara för pepp och dina tips! Älskar att läsa nya bloggar=)

   Radera
 5. Ett tips är att registrerar dig på M 3 panel. Gör gratis marknadsundersökningar. Både maken och jag är med. Har just nu 400kr presentkort på HM att handla för.Jenny

  http://www.m3panel.se/communities/default.aspx?p=p677632708&n=880695682&tl=http%3a%2f%2fsurvey.euro.confirmit.com%2fwix%2fp691078376.aspx%3fjoin%3dnew

  SvaraRadera
 6. M3panel.se
  Hoppas det blev rätt webbadress /Jenny

  SvaraRadera
 7. Kan inte låta bli och dela med mig av följande tankesätt ;).

  Du är absolut inte ensam om att ha haft svårt för ex begagnade kläder. De flesta tycker däremot inte det är ett dugg konstigt att bo på hotell och då sover de ju i sängkläder där massor av människor har sovit före dem... ;). OK sängkläderna är tvättade men det är ju de begagnade kläderna också :) så vari ligger egentligen skillnaden...

  Det finns massor av fräscha kläder på second hand-butiker. Ibland t.o.m med prislappen kvar. Jag har köpt märkeskläder ex. byxor från Sand för under 100 kr som jag sedan har sett på nätet för en bra bit över 1000 kr, bland mycket annat. Självklart köper man bara fräscha grejer i bra material och bara det som behövs annars springer det iväg även med små summor.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar med dig av ditt tankesätt! Du har helt rätt! Den är pricksäker den där hotellaffirmationen! =)

   Radera
 8. Alltid lika inspirerande att läsa dina inlägg!!

  Vad gäller kläder till barnen så köper vi i största möjliga mån begagnat, det finns oerhört mycket barnkläder därute ( typ tradera, blocket och loppisar) som fortfarande har större delen av sin livslängd kvar!!

  Mar från grunden är ofta både bättre och billigare, nu vet jag inte hur små dina barn är men man kan tex frysa in sina barnmatsstorkok i istärningskuber, när de blir lite större kan man tex frysa in i muffinsplåtar. Jag har själv precis gått föräldrarledighet, så nu bakas hushållets bröd också!

  Lycka till och fortsätt skriva dina inspirerande inlägg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen. Muffinsplåtar var smart. Testade detta igår. Fungerade kanon =) och slipper använda plastpåsar. Suveränt.

   Radera
 9. Ett tips på nöje är att gå en dag i veckan till biblioteket. Det brukar barn älska! Många bibliotek har även filmer för gratis utlåning, bara man lämnar tillbaka i tid. Har ni funderat på att hyra ut ett rum i er bostad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biblioteket är toppen. Tyvärr har vi ingen plats över att hyra rum annars hade jag gärna gjort det. Vi har bara två sovrum =(

   Radera
 10. Hej!
  Jag vill inte lägga någon börda på dina axlar, men själv med 5 barn och med 2 barn med medfödda skador som upptäckts senare i livet är jag jätteglad för att vi trots dålig ekonomi lyckades betala deras försäkringar. Är någon av er med i facket eller försäkra i samband med hemförsäkringen. Där finns billigare barnförsäkringar om ni kan få Kronofogden att gå med på den kostnaden vilket jag tycker att de borde.
  Annars med begagnade kläder och leksaker så är det något våra nu vuxna barn fick med sig tidigt i livet och de har fortsätt med det tänket. Handlar på second hand och ger bort till varandra och till andra som behöver, flyktingar, migranter osv. De har blivit medvetna mycket av sin uppväxt och det är jag glad och lycklig över.
  Jag tror att ni tar er igenom den här resan och att ni upptäcker mycket på vägen som du redan verkar ha gjort. Fira födelsedagar och jul är så mycket mer än bara presenter. Man kan ge barnen en utflykt eller något annat kul, det uppskattar de ska du se.
  Många välgångsönskningar. /EJA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska genast kontakta mannens fack. Hoppas att det går =)
   Tack för all pepp=)

   Radera
 11. begagnat funkar för barn med, och man kan på biblioteket för att låna böcker, tidningar, film, spela spel - helt gratis!

  SvaraRadera
 12. Har ni Lidl i närheten? De kör ofta kampanj på deras blöjor. 20 kr per paket. Tror dock man måste handla för 300 kr först. Har köpt med många ggr till min syster. De har nog aldrig betalat fullt pris för blöjor. Handlar ni inte själva kanske ni känner någon annan som gör och som kan köpa med till er. håll utkik i deras reklamblad. På sista tiden har de oxå haft kupong med 10% rabatt på ett helt köp över 300 kr. Handlar mkt på Lidl och tycker att de har bra grejer och mkt moderata priser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte nära vår bostad men nära mannens jobb. Låter super bra.Tack för ditt tips!

   Radera
 13. Personligen tror jag den här resan ni gör är bra för er och att bloggandet bidrar. Din relation till dina barn kan ju inte vara avhängigt märket på blöjorna eller om dom får burkmat eller inte och det är det som du verkar inse.

  För mig innebär det att du börjar styra ditt liv och din ekonomi och då kommer du komma ut som vinnare.

  SvaraRadera
 14. Lycka till! Känns som att du/ni redan bestämt er, och då är halva saken vunnen. Tror att bloggandet kan hjälpa dig på er resa, en plats där du kan skriva av dig dina känslor men även bolla idéer och få inspiration från dina läsare. Ska bli intressant att följa din/er resa :)

  SvaraRadera
 15. Vet du, om jag frågar mina barn om vad de minns bäst från när de var helt små, så är det när vi hade picknick i kojan under bordet, en speciell bok som jag läste högt ur och när en fiskmås släppte en lort på pappas huvud när vi var på stranden. Ingen av dem nämner resan till Thailand, turerna till det hysteriska lalandia eller några lekland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog vi vuxna som sätter mer press på oss själva i dag. Helt i onödan.

   Radera
 16. Än tycker jag det låter som om du håller ditt löfte till dig själv om att barnen inte ska behöva lida pga löneutmätningen.
  Eller tycker du det verkar som de lider på något vis?
  Och det SnabbeSara skriver här ovan kan jag skriva under på - minns så väl när dottern riktigt tackade bonuspappan, med en kram, glittrande ögon och mun som nästan gick runt. Det var inte någon av alla de gånger han bokat in någon dyrare resa till djurpark eller legoland eller så, utan någon helt vardaglig liten sak som för oss vuxna var helt obetydlig. :)
  Det bästa ni kan ge era barn ger ni nu - kärlek och att ni tar tag i er ekonomi och i framtiden kan lära dem ett ekonomiskt tänk! <3
  Så, fortsätt, KÖR HÅRT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för dina fina ord. De värmer. Tro mig vi ska fortsätta köra hårt!!! =)

   Radera
 17. Fantastisk blogg! Keep it up.

  Och vad gäller ekonomin. Att döma av utvecklingen av inläggen hittills kommer ni lösa det med.

  SvaraRadera
 18. Hittade precis hit! Wow, så otroligt stark läsning. Jag verkligen verkligen känner en massa när jag läser. Håll ut! Fixa detta nu!
  /P

  SvaraRadera
 19. Begagnade barnkläder är ju toppen! Vi kör bara sånt här. Oftast har ju barnet bara kläderna ett par månader ändå och hinner inte slita så mycket. Ur kemikaliesynpunkt är begagnat också MYCKET bättre. Ju mer urtvättat desto mindre antimögelmedel, medel för att få färger att fästa, bekämpningsmedel från odlingarna och så vidare, kvar i plaggen. Du håller på att bli en miljöhjälte på kuppen tack vare er ekonomiska situation :-)
  Det enda begagnade kläderna man kan se upp med är de med tjocka plasttryck. Plasten avger mjukgörare under hela sin livslängd och när kemikalierna väl är borta flagar plasten och då är det inte lämpligt att använda kläderna av risk att få i sig plasten.

  SvaraRadera
 20. ja vi är på god väg mot att bli miljöhjältar=) har inte tänkt så mycket på kemikalier förut. Det blir aha moments här och där =) Tack!

  SvaraRadera
 21. Hej, kredit mellan individer är en finansiell transaktion för att låna pengar direkt från personer utan ingripande av en bank. För det mesta är det gjort i en familj eller vänlig miljö. Men nyligen kan du låna från en främling. Jag är villig att erbjuda kredit till någon med förmågan att återbetala det utan bekymmer. Jag ser fram emot att hantera dig om du verkligen behöver kredit och om det är en bra vilja.

  E-post: ( simondurochefort@gmail.com )

  Whatsapp: +33756949346

  SvaraRadera