tisdag 3 maj 2016

fortsättning halveringsleken och våra kostnadskonton

När jag började med halveringsleken kände jag att vissa utgiftsposter skulle bli nästintill omöjliga att halvera. Främst elräkningen, men ack så fel jag trodde, för vi lyckades nämligen med detta. Visserligen var det väldigt tufft för kroppen att vänja sig vid kylan här hemma, men skam den som ger sig för lätt. I snitt hade vi ca 12-14 grader kallt på dagarna, och hade vi riktigt tur kunde vi ha 15 grader om det hade varit en solig dag, men oavsett vart allt detta plågande värt mödan när elräkningen kom och jag insåg det faktum att jag hade lyckats halvera elförbrukningen!

Att elen var en av de tuffaste posterna går inte att ta miste på, men tätt därefter måste vara halveringen av matkontot. Att gå omkring halvfrysen här hemma, och dessutom försöka halvera matkostnader är inget jag kan rekommendera för den psykiska hälsan. Ibland har det varit riktigt nära till tårarna, och jag minns att det gick upp ett ljus för mig när jag insåg vidden av halveringsleken. Det räckte inte alltid att bara hitta billigare alternativ, ibland var jag tvungen att utesluta vissa livsmedel för att lyckas enligt leken, eller åtminstone halvera konsumtionen , och ett sånt exempel är antalet kaffekoppar jag drack om dagen. Det var riktigt svårt att trappa ner, speciellt då den goda koppen även värmde mig ett bra tag i vårt kalla hem. Att sluta med frukt för oss vuxna var inte alls så svårt som jag hade föreställt mig, utan det gick faktiskt ganska bra. Men även här har våra ansträngningar lönat sig, för matkontot har vi lyckats halvera!

Vi har döpt  alla utgiftsposter till olika konton. Vi har rengöringskonto, hygienkonto, klädkonto, mat och transportkonto osv.  Allt för att kunna jämföra och justera månad för månad. Detta system har gjort att jag numera har full koll på alla utgifter.
Vissa konton är väldigt enkla att halvera, medans jag väldigt tidigt insåg att vissa konton skulle bli helt omöjliga att halvera. Jag kunde vara tacksam om jag kunde sträcka mig till att minska kontot med 20 %. Ett av dessa omöjliga konton är transportkontot. Bensinkostnaden är vad den är, och här på landet har vi inte så många olika val. Dock är det ingen ursäkt att inte anstränga sig till max, varje procent räknas! Jag har lyckats hitta en billigare försäkring, som dessutom erbjöd mängdrabatt och därav lyckades jag sänka hemförsäkringen ytterligare.  Jag har helt slutat använda bilen på fritiden. Sedan januari har vi bara åkt fram och tillbaka till jobbet, och numera storhandlar jag efter eller innan jobbet. Totalt är det en minskning med ca 20 %. Dock låter jag mig inte nedslås av detta. Det finns procent att hitta och nalla av på andra konton.Ett bra exempel är klädkontot. Det har jag lyckats eliminera helt, både för oss vuxna och barn. Inte ett klädesplagg har kommit innanför dörren som inte har varit gratis. Jag är så tacksam över att min snälla svägerska lämnar hennes barns gamla barnkläder titt som tätt. Hon är positivt överraskad att jag så glatt tar emot dessa, för det hade hon absolut inte trott om mig. Så vi är nöjda och glada båda två. Hon känner att hon har gjort en bra gärning,och jag är oerhört tacksam över att ha henne i mitt liv. Jag har förklarat för henne lite lätt att vi har lyckats dra på oss lite skulder som vi kämpar för att bli av med, och det hade hon full förståelse för. Inga följdfrågor kom! Puh!

Jag fortsätter att syna konto för konto, vara för vara. Ett bra exempel på en besparing på över 50 % är diskmaskinstabletterna. Förut har jag alltid köpt ett dyrt märke, mycket för att jag var övertygad om att den var bäst. Jag antar att jag har blivit påverkad av vanligt diskmedel. Jag har alltid tyckt att yes diskmedel har varit överlägsen all annan diskmedel. Fördomarna har även levt kvar att gälla diskmaskinstabletter. Idag köper jag Ica basics disktabletter. De kostar 50 % mindre än det vanliga märket jag brukar köpa, men det bästa med det hela är att jag får dubbelt så många disktabletter.

Jag har lyckats hitta liknande bra besparingsknep när det kommer till duschgel och schampo, men jag har även börjat halvera mängden jag använder av alla hygienprodukter. Ännu en sak som gör att produkterna håller längre är att jag numera inte duschar varje dag. Och det ger även positiva effekter när det gäller vatten och elräkningen. Det mesta hänger ihop, och ju mer man funderar och tänker, desto mer billigare lösningar hittar man. Numera köper jag inget om jag inte hittar det på rea.

Vi har lyckats klara oss ännu en månad och det är jag oerhört tacksam för. Och maj månad börjar bra med tanke på det fina vädret. Vi har stängt av luftvärmepumpen helt....

Annars händer det inte mycket. Vi jobbar,kämpar och sliter vidare. Tyvärr blir det inte mycket tid över för oss vuxna nu när vi jobbar om varandra, men vi försöker intala oss att i längden är det här det bästa för vår familj. Det är ingen dans på rosor. Vårt liv är mest tufft och komplicerat just nu, men det är bättre att bita ihop ett tag nu än dra på lidandet i flera år.....

52 kommentarer:

 1. Kul att höra att ni kämpar vidare. Nu är ni igenom vintern för den här gången och sommaren blir nog lättare. Även enkel mat smakar utmärkt utomhus och det blir inte så kallt inne. När det gäller diskmaskinstabletter kan jag rekommendera att ni testar att bryta dem mitt itu och använda en halv åt gången. Beror lite på vattenkvalitet men efter att vi gjort lite efterforskningar så viskar det sig att det är vanligare att disken inte blir ren för att man använder för mycket diskmedel än för lite. Om du inte är nöjd med resultatet när du hänvänder halva tabletter så kan du ju alltid gå tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har faktiskt testat detta och insett att om disken är någorlunda ren går detta utmärkt att göra. tyvärr inte om disken är lite mer smutsig. Försöker att endast starta diskmaskinen varannan dag. Det går sisådär med det =)

   Radera
 2. Heja heja! Som jag väntat på nytt inlägg här på bloggen :) Totalt köpstopp har jag på kläder och prylar till hemmet sedan 1/10 -15 och har tänkt livet ut eller åtminstone tills det jag har är helt förbrukat.Kram och pepp fr sö Dalsland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Vad gör du med pengarna som blir "över" ?

   Radera
  2. Har beställt en resa!!! Men annars så går pengarna åt till två döttrar på 12 o 15 år. Det önskas nya mobiltelefonen och en ny cykel och gympaskor måste jag fixa omedelbums.

   Radera
 3. +1!
  Jag bryter också tabletten i två delar. Jag märker ingen skillnad!
  Bra jobbat i övrigt förresten. Hoppas att ni lyckas bli skuldfria snabbt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka märken tycker ni det funkar det att dela i två? Jag har inte hittat nåt :/

   Radera
 4. Har följt din blogg sedan jag hittade den och väntat otåligt som ett barn på nya inlägg. Du inspirerar verkligen. Du berättar på ett så ärligt och lätt sätt om en vardaglig kamp som många känner igen. Vi kör också med halva disktabletter, funkar hur bra som helst. Jag använder också halva mängden tvättmedel och sköljmedel mot vad det står på förpackningen, och jag har aldrig märkt någon skillnad. Sköljmedel använder jag inte ens i alla tvättar. Bara i typ lakan och handdukar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah tack för det tipset! Ska genast testa=) Detta vore utmärkt. =) har bara provat på diskmaskinstabletterna och det fungerar ofta men inte alltid =)

   Radera
  2. Sköljmedel har vi också i princip helt slutat med. Jag tycker att material som annars kan bli elektriska ibland behöver en liten mängd sköljmedel. Testa dig fram!

   Radera
 5. Hej! Bra kämpat vilka framsteg ni gör. När blir ni skuldfria? Finns det någon tidplan ni jobbar mot? Skickar styrka från Huddinge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maken om ca 3 år och jag innan jul om allt löper på enligt planerat. Sedan har vi andra skulder kvar, men inga större belopp. Helt skuldfri blir vi kanske om 5 år om vi kämpar på. Men viktigast är att en av oss blir fria från kronofogden. Då kan vi andas ut lite och sedan ta krafttag på makens skulder.

   Radera
 6. I tvättmaskinen kan man med fördel tvätta handdukar med bara vatten - det blir faktiskt bra. Kläder vädras med fördel och kan då användas ganska många gånger utan tvätt. Galltvål (fungerar kanske med vanlig tvål också?)fungerar förvånansvärt bra mot fläckar på barnkläder - jag brukar blötlägga, gnugga på tvål, sedan bearbeta fläckar ordentligt. Sedan skölja och låta torka. Bra sätt att minska tvätthögen på :)
  Kul att höra om era framsteg och hur du tänker kring ert kämpande. Keep up the good work!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att galltvål är fantastiskt, bästa bästa! Använder just nu flytande men tror att det kan vara billigare med kaka. Hur som helst slipper en skämmas för en massa fläckar på bebiskläder, toppen!

   Radera
  2. Ja vädra är toppen. Galltvål? Hade ingen aning. Tack för tipset!

   Radera
 7. Jag har lyckats minska bränslekostnaderna genom att köra långsammare och accelerera mindre. Jag rullar fram till korsningar, gasar sällan hårt, kör gärna 5-10 km under hastighetsbegränsningarna. På detta sätt kommer jag längre på varje tank. Testa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maken och jag pratade precis om detta. Han ska hålla sig 10 km under hastighetsbegränsningen i fortsättningen. Inte mycket trafik när han jobbar så då går det utmärkt. Vi har redan börjat med att rulla fram till korsningar, sänka farten i god tid för att slippa bromsa osv. Det är fantastiskt hur mycket man kan spara på att göra små justeringar här och där. Tack för dina tips=)

   Radera
  2. ...glöm bara inte bort att göra en rejäl inbromsning då och då - annars får ni byta bromsskivor fortare än ni önskar...
   Lycka till med allt! Håller tummarna hååårt för er!

   Radera
 8. Hej,
  Vill berätta att jag tycker det är både intressant och spännande att följa dig och din familjs resa mot skuldfrihet. Såg att någon annan också väntade på ditt nästa inlägg - jag kom på mig också att kika in och undra "Hur har det gått"?.
  Förstår att det är en utmanande vardag ni har - men tänk vilka hisnande insikter ni tar på vägen. Mycket på en gång! Men jag vill nästan säga grattis! Håller tummarna för att det går fortsatt bra i er utmaning. Men snälla - håll oss inte för länge på sträckbänken med uppdateringarna av bloggen =)
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihihi , jag ska försöka uppdatera oftare=) Tack för dina fina ord. Ja vi har en väldigt utmanande vardag. Riktigt tufft just nu. Men jag hoppas att vi kan se ljuset i tunneln snart, om så en liiiten liten glimt...

   Radera
 9. Din blogg är verkligen en sann inspirationskälla!
  Dessutom älskar jag din avskalade och nakna berättarstil, ärlig och utan omsvep.
  Jag hoppas innerligt att fler skuldsatta själar hittar hit och låter sig inspireras av dig och din historia.

  Som hårdsparare blir jag nästan avundsjuk på dina möjligheter att påverka kostnader för värme, vatten, el och drivmedel. Som boende i lägenhet utan bil har man inte samma möjligheter och jag har redan undvikit eltjuvar som torktumlare. Däremot kommer jag givetvis testa att halvera diskmedelstabletterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Dina fina ord värmer! Kan bara säga detsamma om din inspirerande blogg=)

   Radera
 10. Vad glad jag är att jag hittade till din blogg! Kul grej med diskmaskinstabletterna -ska oxå testa snarast. Maken såg skeptisk ut när jag precis sa det till honom och det brukar tyda på att det kommer funka galant ;) Överlag så är halveringsleken en spännande övning. Ett spartips till Hygienkontot är att tvätta håret med bikarbonat. Det behövs så lite att det går att få ner kostnaden för schampo rejält. Jag sköljer med utspädd äppelcidervinäger efteråt och det är lite dyrare men långt ifrån något frisörbalsam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja dessa makar, min känner knappt igen mig längre=) Bikarbonat säger du? Ja detta måste också testas naturligtvis...=) Ska googla lite. Mitt nya motto är att allt ska testas en gång...Tack=)

   Radera
 11. Även om jag inte alltid kommenterar dina inlägg så följer jag dig. Så rätt du gör. Eller ni, kanske man ska tillägga. Er resa är påbörjad. Spännande!

  SvaraRadera
 12. Håll i! Det brukar gå lättare när man vant sig.
  Bygga en luftsolfångare sparar uppvärmning.

  SvaraRadera
 13. Inspirationsresa till dig är bloggen " portion under tian" fräsch blogg med god mat!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 14. Jag saknar dina inlägg! Hur går det för er?

  SvaraRadera
 15. Jaaa, hur går det?
  Förstår att ni har mycket att stå i, men vill gärna ha ett livstecken snart..
  /Sara

  SvaraRadera
 16. Jag är också in & kikar hela tiden! Sommar och lov-utgifter och allt.....

  SvaraRadera
 17. Jag startade en länk på min sida som heter "Spartips" tanken är att hushålla och effektivisera sin ekonomi. Men jag sammanställde en lista på besparingar som man kan göra. Ni har sannolikt redan uttömt liknande tips, men listan finns längst ned på sidan.

  http://minkvalite.blogspot.se/search/label/Spartips

  SvaraRadera
 18. Jag gick in i bloggandet för att jag landat i en förort där jag inte ville bo. Detta kan te sig som lyxproblem i relation till vad ni går igenom. Men din blogg har riktig substans och jag läser gärna vidare. Du har ett bra språk och kan precisera det du vill ha sagt på ett träffande sätt. Ditt skrivande lämna spår i mig, och jag blir påmind om alla åren i låglönejobb där man levde på existensminimum.

  Keep it up!

  SvaraRadera
 19. Jag hoppas att det går bra för er. Dina blogginlägg har varit mycket intressanta.

  Mvh

  Myttinge94

  SvaraRadera
 20. Hoppas det går bra med jobb och planer.

  Ha en skön sommar.
  Ulrica

  SvaraRadera
 21. Hoppas att sommaren varit bra för er! Snälla, snälla kom med en uppdatering snart!!!
  /Sara

  SvaraRadera
 22. kom gärna med en uppdatering snart !!! =-(

  SvaraRadera
 23. Har du slutat med bloggen? Ingen uppdatering på tre och en halv månad. Hur går det för er?

  SvaraRadera
 24. Hoppas ni orkar kämpa på, även nu när det börjar bli höst igen och en del extra utgifter alltid dyker upp! Uppdatera gärna, även om sådant som inte gått lika bra som i början, många kan lära av er!

  SvaraRadera
 25. Saknar dina inlägg och hade gärna sett en uppdatering från dig oavsett hur det går för er.

  SvaraRadera
 26. Här kommer ytterligare en hälsning från någon som saknar dina uppdateringar och undrar hur det gått för er! Hoppas att allt går enligt planerna och att ni känner att ni är på rätt väg.

  Allt gott
  //Snålcoachen

  SvaraRadera
 27. du vet väl att du kan dela disktabletterna, disken blir lika ren, vi gör det på mitt äldreboendejobb också

  SvaraRadera
 28. Ja, vad händer? Det vore spännande att läsa oavsett hur det gått! Kram /en mamma

  SvaraRadera
 29. Oj oj oj, vad jag saknar din blogg! Kom tillbaka <3 Pliiiiiiiiiiiiiz....

  SvaraRadera
 30. Kan du inte fortsätta med din blogg .Du skriver så bra .

  SvaraRadera
 31. Hej, kredit mellan individer är en finansiell transaktion för att låna pengar direkt från personer utan ingripande av en bank. För det mesta är det gjort i en familj eller vänlig miljö. Men nyligen kan du låna från en främling. Jag är villig att erbjuda kredit till någon med förmågan att återbetala det utan bekymmer. Jag ser fram emot att hantera dig om du verkligen behöver kredit och om det är en bra vilja.

  E-post: ( simondurochefort@gmail.com )

  Whatsapp: +33756949346

  SvaraRadera
 32. Jag heter Darci Lyne. Detta är en mycket lycklig dag i mitt liv tack vare den hjälp som Dr. .nosakhare har gett mig för att hjälpa mig att återfå min ex-man med sin trollkärlek och magi. KONTAKT
    -Mail- blackmagicsolutions95@gmail.com
    Whats-app: +2349083639501
  vill du ha din ex tillbaka?
  vill du ha en kärleksförtrollning för en ny älskare?
  Barnlös problemlösning?
  en lösning på sjukdomar och sjukdomar i kroppen

  SvaraRadera
 33. Do you need Personal Finance?
  Business Cash Finance?
  Unsecured Finance
  Fast and Simple Finance?
  Quick Application Process?
  Finance. Services Rendered include,
  *Debt Consolidation Finance
  *Business Finance Services
  *Personal Finance services Help
  contact us today and get the best lending service
  personal cash business cash just email us below
  Contact Us: financialserviceoffer876@gmail.com
  call or add us on what's app +918929509036

  SvaraRadera 34. Jag erbjuder dig online: Företagslån, personliga lån, finansiella lån, bostadslån och allt från 50.000 kr till 500.000 kr upp till 25.000.000 kr. De begärda lånen erhålls inom 48 timmar efter att filerna lämnats in. Mitt erbjudande är allvarligt, du kommer att kunna förverkliga det genom det förfarande som är det juridiska förfarandet för att bevilja lån mellan individer. För mer information, vänligen kontakta mig via min e-post: combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera